Allergi

Bengalkatt og allergi
  
Skrevet av: Laila S. Johansen

Alle som søker informasjon om bengalkatt og allergi, bør se videoen jeg har laget om emnet. Du finner den HER og HER(YouTube)

Teksten under ble skrevet for mange år siden, selv om den er like aktuell og riktig, så har jeg valgt å gå bort fra å anbefale allergikere å kjøpe bengalkatt. Dette på tross av at mange tåler denne rasen helt uten problemer.

Dette skyldes at der er et fåtall som utvikler en forverring av allergisymptomer og at kattene da ender opp med å måtte bytte hjem.
Det er SVÆRT uheldig for kattene og i dette tilfellet mener jeg at det nettopp er kattene man må tenke på i første rekke. De skal ikke ende opp som kasteballer pga menneskers egoisme.

Det har vist seg at veldig få allergiske kjøpere er villig til å forsøke alle nødvendige tiltak (som er nevnt under i teksten), dersom de får reaksjoner.
Dette gjelder også å ta i bruk medisinske preparater for å dempe sine plager, noe jeg mener er noe man bør forvente at en kjøper er villig til lenge før omplassering av katten vurderes som løsning.


---------------------------

 

Når det kommer til bengalkatt og allergikere/ astmatikere, så er det delte meninger og erfaringer om hvorvidt bengalkatten er ''allergivennlig''.
Man kan på ingen måte garantere eller kalle kattene for allergi- / astmavennlige, siden det er svært individuelt hvordan mennesker reagerer på de ulike kattene og katterasene.
Men det finnes mange allergikere/ astmatikere som ser ut til å tåle denne katterasen i mye større grad enn andre katter.
Noen kan leve med de helt symptomfrie, noen får moderate plager, mens andre får fullt utslag -noe som umuliggjør det å ha bengalkatt i sitt hus.
Dette er viktig å tenke over før anskaffelse av bengalkatt, for å hindre unødvendige plager for menneskene i huset og også for kattene ved omstilling og flytting fra hjem til hjem.

Jeg anbefaler allergikere og astmatikere å besøke et hjem hvor det finnes en voksen , kastrert bengalkatt.
Tidligere brukte jeg anbefale allergikere å besøke oppdrett for å teste ut som allergi, dette har jeg gått bort fra.
Ett oppdretter-hjem eller deres kattehus inneholder langt flere allergener enn hva et vanlig hjem med en eller to bengalkatter vil inneholde og følgene vil ikke en slik testing stå i stil med hva en allergiker reelt vil oppleve hjemme hos seg selv med en eller to bengalkatter.

I tillegg er det gjerne små kattunger og fertile voksne katter som viser seg å gi største reaksjoner, dette finnes i de fleste middels store oppdrett, men i et hjem vil katten være kastrert og det er kun kort tid hvor den er kattunge.

Det er uvisst om hvorfor det er slik at mange allergikere tåler denne rasen godt, men det at bengalene generelt sett ikke har særlig underlagspels, har kort og glatt pels og  røyter lite og har en noe annen spyttsekresjon, KAN spille særlig rolle.
Enkelt fortalt, så har kattehårene en tendens til å 'klistre' seg til det meste i ett kattehjem, det i større grad enn pelshår fra andre dyr og med disse medfølger det gjerne den normale middavføringen som allergikere oftest reagerer på. Kattehårene er vanskelige å få fjernet helt ved vanlig rengjøring.
Bruk av vindusnal på tøy eller overflater av tøy (eks sofaer)  for å dra ut kattehår som har ''sydd'' seg inn i stoffet, er et godt råd, vel verdt å forsøke.Vasking / bading av katten reduserer betydelig  røyting, midden og middavføring og kan i visse tilfeller benyttes med hell  mot moderat allergi/astma.
Men man må her skrive seg  bak øret, at selv om bengalrasen er kjent for å være glad i og fascinert av vann, så er det ikke alle kattene som er fornøyde med å bade.
I enkelte tilfeller der katten ikke ser ut til å ha godt av hyppig bading eller er veldig redd, kan man ikke belage seg på å beholde katten dersom man reagerer sterkt allergisk,
Og bading vil betone seg som et mareritt for katten og anbefales ikke.

Det finnes også et middel man kan benytte til å kapsle inn allergenene, Petal Cleanse.
Også her er det forskjellige erfaringer, men langt flere har lykkes i å bli kvitt sine plager ved å benytte middelet og jeg selv kan anbefale det på det varmeste.
Middelet påføres katten med en fuktig klut over hele kroppen, og man lar det tørke i kattens pels. Dette gjøres hver 14.dag.
Positive erfaring med Petal Cleanse:
Jungelpatruljen
FOD (pdf-fil)
Bengalkattforum

I vårt hus har vi en allergiker, dette fikk vi i aller høyeste grad erfare da vi hadde en annen type katt i huset.
Det var snufsing, nysing og kløing og resultatet ble at vi desverre var nødt til å fjerne katten til sist.
Hele familien er katteelskere og ville helst ikke gi opp tanken på å ha disse flotte dyrene sammen med oss, med det første.
Vi visste fra før at bengalkatten ofte var omtalt som allergivennlig og bestemte oss derfor for å gi den et forsøk.
Etter en tid helt uten katt, besøkte vi først et bengaloppdrett og tilbragte flere timer i kattehuset sammen med deres voksne, fertile hunn- og hannkatter, samt to bengalkull.
Det viste seg at det ikke utløste noen reaksjoner, til alles lettelse.
Ikke et nys ble utløst og heller ingen kløing.
Like etter besøkte vi to oppdrettere til, dette med samme resultat -ingen reaksjoner.
Vi bestemte oss derfor for å kjøpe vår første bengaljente og det har gått over all forventning.

Men her bør nevnes at vi begynte med et stramt regimè, der katten (og senere ..kattene) ble badet hver uke, vi brukte (og bruker fortsatt) Petal C.
Vi benytter støvsuger med vannfilter for å være sikre på at kattehår og middstøv ikke får sjansen til å fly ut av filteret under støvsuging, og vi støvsuger fortsatt hyppig.
Vi har innredet med skinnsofa, og er uten gulvtepper for å redusere overflater som kattehårene gjerne henger godt fast i.
Vi benytter panelgardiner som henger litt over gulvflaten, for at de ikke skal samle kattehår og middavføring.
Panelgardinene i seg selv er ikke dandert i bølger og gir derfor noe mindre mulighet for å oppsamling av ''forurensing''.
(hvorvidt det er særlig virkningsfullt, er nok et annet spm)
Vi har også forsøkt å holde en moderat stil i hjemmet, uten for mange pyntegjenstander som kan samle støv og kattehår.
Og kattene hadde i begynnelsen ikke tilgang til soverom som allergikeren benytter, men vi kjører ikke stramt regimè i samme grad nå lenger, dette pga fraværende allergiske reaksjoner.
Kattene er i tillegg mye ute i løpet av dagen, da i bånd selvfølgelig, slik at de leker og raser av seg mye ute og dermed reduseres også kattehårene og oppvirvling av hår og støv fra våre gulv.
Det er vel greit å nevne her at ''vår allergiker og astmatiker'' har halvert sin grad av allergi - fra klassifiering sterk katteallergi til moderat/ lite katteallergi , og har hatt en forbedring på pusteprøvene med hele 90 %, resultatet er påvist av spesialist -fra å være kattefritt hjem til ETTER at kattene kom i hus.