Førstegangskjøper
Mange lurer på hva som er viktig å se etter og hva som er lurt å vite før man velger hvilken katt man kjøper.
Dette er ment som en liten veileder i forhold til de som er førstegangskjøpere av bengalkatt.
Det ideelle hadde vært dersom alle som tenker på å kjøpe seg katt, hadde lest masse om rasen, skaffet seg oversikt over interessante oppdrettere,
lese om genetikk, om rasestandarden, om hva som vil kreves av deg og din familie og hvilke behov katten har.
Realiteten er dessverre en annen.
Jeg opplever som oppdretter at de fleste som ønsker seg bengalkatt til selskap, gjerne har forelsket seg i en katt utfra et bilde og at de tar det derfra.
Det er i grunnen ingenting galt med å gjøre det slik, men det innebærer en viss risiko med tanke på at det kan skje at man ikke får det man betaler for eller vil støte på
utallige problemer, som enkelt kunne vært unngått dersom man heller brukte litt tid til å tilegne seg nok kunnskap før man bestemte seg.
Heldigvis finnes det noen oppdrettere som er veldig flinke til å informere, men det finnes også de som ikke vet nok selv.
- Passer denne rasen for meg, i vårt hjem ?
Bengalkattene er kjent for å være spesielt aktive, foretaksomme og det gjerne hele livet. Dette passer ikke i alle hjem.
Mange blir overrasket over hvor mye aktivitet en bengalkatt faktisk behøver (!) og at de godt kan merke at den er veldig krevende.
Har du kapasitet til å aktivisere din katt nok ? Ved for lite aktivitet, kan katten begynne med uønsket oppførsel, og denne oppførselen misforståes ofte.
Mange opplever at katten begynner med ulike jakt-leker på menneskene i huset. Noe som kanskje er litt gøy de to første gangene, men heller mindre koselig når
du eksempelvis har tatt på deg et kostbart tøy som blir skadd av katteangrep.
Bengalkattene behøver stimuli, lek og daglige sanseinntrykk for å bli fornøyd og for å ha et godt liv.
Et alternativ er gjerne å ha et til dyr som selskap og lekekamerat, det anbefales at bengalkatten introduseres som kattunge hvor det allerede er andre dyr i hjemmet, fremfor å vente til den er voksen før introdusjon.
Ikke alle bengalkatter ser ut til å gå godt sammen med andre katter dersom de først har vært enebarn i hjemmet.
Ofte går de bedre sammen med mindre hunder.
Bengalkattene krever lite pelsstell og det er derfor sjeldent nødvendig med børsting.
Sikkord som er greie å huske på:
- Kontrakt
- Stamtavle
- Vaksinasjonskort
- Helseattest
Kontrakt/kontrakter
Alle seriøse oppdrettere selger rasekatter med kontrakter og/eller tillitserklæring mellom partene.
Det beste alternativet er standardiserte kontrakter, ikke hjemmelagede.
En tillitserklæring er gjerne en tilleggskontrakt til en standard kontrakt og er som regel hjemmelaget.
I kontrakten bør det stå begges navn, adresser og tlf. nr begge kan nåes på. Kattens som selges bør også identifiseres godt i kontrakten, navn, microchip-nummer , fødselsdato, navn på kattens foreldre og gjerne deres registreringsnumre.
Det bør også fremkomme hva prisen er, hvor mye som er betalt og spesifisert hva som inngår i prisen (eks. vaksiner, stamtavle, krav til kastrering o.l)
Med kontrakt stiller du sterkere ved evt. tvister / uenigheter som kan oppstå ved et senere tidspunkt, eks. dersom det viser seg at katten har en arvelig defekt.
Stamtavle
Stamtavle er eneste bevis på at katten du kjøper er en virkelig rasekatt. Kjløp aldri rasekatt uten at det står i kontrakten at du vil motta ''blue slip /stamtavle''
når katten er kastrert. (Tica-oppdrettere) Uten stamtavle regnes katten som huskatt.
De fleste TICA registrerte oppdrettere ettersender denne når katten du har kjøpt er bekreftet kastrert (jf. forbundets krav)
Andre forbund opererer med andre regelverk, eksempelvis (FiFè-underlagte forbund) at du har krav på få med deg stamtavle samtidig som du henter katten, du må selv sjekke oppdretters forbund sine regler FØR du henter katten.
Informasjon om hvilket forbund ''din'' oppdretter er tilknyttet, kan du spørre om, dersom det ikke fremkommer på deres nettsider.
Stamtavle er et registreringsbevis på din katt, det fremkommer hvilket registreringsnummer den har, hele navnet på den og også dens foreldre.
Begge dens foreldre må være registrerte som lovlige avls-katter, for at din katt skal kunne være registrert.
Det er kun oppdretteren som har avlet katten som kan registrere