Blogg

 

FIC

Posted on

0 Comments


Feline Idiopatisk Cystit (FIC)


FIC er betennelse i urinblæren og årsaken til tilstanden / sykdommen er ukjent.

Sykdommen er også kalt :
-Feline idiopatisk nedsatt urinskifte sykdom (FiLUTD)
-Feline urologisk syndrom (FUS)

 FIC har vært anslått til å påvirke opp til 1% av all kattebestand.
Det er anslått at 74 % av rammede katter er hannkatter.
 Til tross for mange års forskning, så er årsaken til FIC fortsatt ukjent. Faktorer som kan spille en rolle i utviklingen av FIC, er virus, type diett fòr (spesielt tørrmats dietter med høyt mineral innhold), stress, mangel på mosjon og genetiske faktorer (langhårede katter synes å være oftere rammet).
Behandling av sykdommen innebærer ofte en endring i dietten fra tørrfor-diett til hermetikk / våtfor og i tillegg forsøker man å minimere stress i dyrets miljø. Det er antatt at provoserende rusk og mineralske krystaller danner en plugg som blokkerer urinrøret til hannkatter.
Hvis katten ikke kan urinere, akkumuleres toksiner  i blodet og forårsaker uremia, en dødelig tilstand.
FIC påvirker både hann- og hunnkatter, men hunnkatter utvikler sjelden urinrørs-hindringer fordi deres urinrør er kortere og bredere enn urinrøret til hannkatter.Symptomer :

 • Hematuria -  Blod i urinen
 • Pollakiuria - Hyppigere vannlating
 • Dysuria - Forsøker å unngå /motsetter seg å urinere
 • Intens og stresset mjauing ved urinering.
 •  Økt Stell av genital regionen
 • Periuria - vannlating på andre plasser enn doen sin (ofte på kalde, glatte flater som for eksempel i badekar og i vasker).

   Disse symptomene kan forveksles med forstoppelse. Hyppige mislykkede forsøk på å urinere, intens mjauing mens den forsøker å urinere, apati, tap av appetitt, oppkast og uvilje mot å bevege seg, er symptomer som kan tyde på urin-hindringer hos en hannkatt. Ring veterinæren umiddelbart hvis du tror katten din viser disse symptomene. Fullstendig urin hindringer kan utvikle seg til en livstruende krise på kun 24-48 timer.


Diagnostiske tester er nødvendig for å identifisere FIC og utelukke andre sykdommer.
Testene kan være:

-Fullstendig medisinsk historie og grundig fysisk undersøkelse inkludert abdominal palpation av blæren.
Medisinsk historie vil omfatte spørsmål om tidligere urinproblemer og type kattemat (tørr- vs. våtfor) katten spiser til vanlig.


-Urinanalyse
Ytterligere diagnostiske tester kan være nødvendig for å skille FIC fra andre sykdommer som fører til lavere urinskrifte symptomer, som bakteriell urinveisinfeksjon (sjelden hos ung til middelaldrende katter), steiner (også kalt calculi eller uroliths) og tumorer (sjeldent hos katter)

Enkelte ganger blir urinen hentet ut fra blæren via prøve tatt gjennom abdominal veggen, med en sprøyte. Dette for å hindre at prøven blir forurenset av partikler i urinrøret eller genitalene.
Muligheten for at røde blodceller innføres i blæren og også til en viss grad hindrer muligheter for vurdering av betennelse i urinrøret, ved cystoscopi, har ført til at endel veterinærer anbefaler å heller benytte den førstnevnte metoden for uthenting av væske.
Urinen gjennomgår flere tester : den blir sjekket for 'egenvekt', PH-verdi, kjemiske tester for å måle innhold av proteiner, glukose o.l., den vurderes også gjennom microskop for røde - og hvite blodceller, krystaller og bakterier.

-Serum biokjemiske tester for å evaluere kattens generelle helse og for å vurdere metabolske effekter av urinskrift-hindringer.

-Abdominal radiografi (røntgen) for å vurdere tettheten i steiner (calculi) for de som er dannet av struvite og kalsium oxalate, og også for å sjekke for tumorer og anatomiske unormaliteter (f.eks utposning urinblære)

-Urin kultur og kulturverdier for vurdering av bakteriell urinveisinfeksjon. (laboratoriumstest for bestemmelse av tilstedeværelse og type bakterier i en infeksjon) Det kan taes slike prøver ved bruk av urin, blod (og andre kroppsvæsker) puss, vev etc. Prøvene settes til vekst og man forsøker å finne spesifikke bakterier, for å kunne igangsette riktige tiltak / medisinering for katten.

-Spesielle kontrast-røntgenbilder for å vurdere urinrør og blære, pga lav massetetthet i enkelte steiner og som ikke kan sees på ved vanlige røntgenbilder og for å identifisere tumorer eller om det er noe anatomisk unormalt som en utposning av blæren (urachal diverticulum).

- Abdominal ultralyd for å vurdere tumorer og mindre synlige steiner (lav massetetthet) som ikke kan sees på vanlige røntgenbilder.

-Cystoscopy for å direkte vurdere den indre overflaten av urinrør og blære ved å visuelt kunne se tilstanden, det er også benyttet for å kunne ta ut ideelle vevsprøver (biopsi)
 • I denne prosedyren blir et fleksibelt, men avstivet endoskopi ført inn i urinrør og blære mens dyret er under anestesi. Hvis cystoscopy er nødvendig for katten din, vil din veterinær sannsynligvis henvise deg til en veterinær og ekspert for denne prosedyren.Behandling / forebygging

Behandlingen for FIC er litt komplisert. Avhengig av kattens fysiske tilstand, hospitalisering kan være nødvendig. Væske- terapi er viktig for dehydrert dyr.  Væsken fører også til produksjon av fortynnet urinen og hjelper eliminering av inflammatorisk rusk og krystaller.
Antibiotika er generelt benyttet, selv om det ikke er bevis for at FIC er en bakteriell sykdom.
Ytterligere medisiner - beroligende midler, anti-inflammatorisk agenter og analgesics (smertedempere) er ofte brukt når det er nødvendig.
Siden den faktiske årsak (eller årsaker) til FIC fortsatt er ukjent, fører dette til problemer i behandlings prosedyrer.

Forebygging er nøkkelen til å holde unna FIC fra katter. En kombinasjon av hjemmeomsorg pluss veterinær undersøkelser bør redusere forekomsten av FIC i kjæledyr som er predisponert.

Her er noen preventive hensyn som er basert på dagens kunnskap:
 • Hyppige veterinærbesøk kombinert med urin analyse
 • Gi rikelig med friskt rent vann. og bytt vannet to ganger om dagen, dersom du ikke benytter vannfontene med kullfilter. Rennende, rent vann er å anbefale , da dette oppmuntrer katten i større grad å drikke mer, i tillegg har disse vannfontenene kullfilter som gjør at vannet er friskt og rent hele tiden.  Et annet tips, er å sette fram vannskåler på flere steder i huset, der katten/e har sine 'ruter' eller bruker å gå forbi.
  Urinen blir da mindre konsentrert hos katten og det blir gjort også for å eliminere rusk og krystaller enklere.
 • Gi veterinærgodkjente fortyper, tilpasset din katts alder og rase.
 • Av og til våte tørrforet ved å tilsette vann eller annen egnet væske, dette for at katten skal få i seg mer væske.
 • Supplere med våtfor (det også av høy kvalitet)
 • Hold kattetoalettet alltid rent.  Rengjør den ofte og sørg for at den er i en uhindret området.
 •  Minimere stress til katten din ved å opprettholde et stabilt miljø.  Ikke innfør noen nye dyr eller foreta store endringer i hjemmet.
 • Gi leker, klorebrett og andre elementer som kan holde katten din aktive og underholdt. Dersom kattene får leke med leker der den kan avreagere, enten det er jakting eller kloring, så vil den bli mye mindre stresset.
 • Ikke la katten din til å bli overvektig.

De fleste kattene som er rammet av FIC, viser klare tegn på forbedring etter ca 5-7 dager.

Katten bør ha ny undersøkelse hos veterinær etter 5-7 dager etter behandlingsstart, da med ny urinprøve og fysisk undersøkelse.

Medisinske problemer som kan forveksles med FIC

* Akutt bakteriell uinveinsinfeksjon ( bekteriell cystitis)
Bkteriell urinveisinfeksjon er sjelden årsak til denne formen for urinveisinfeksjon hos unge og voksne katter.

*Blærestein (Calculi eller urolitter)

*Urinsystem defekter etter fødsel, for eksempel utposninger av blæren.

*Forstoppelse.
Det er vanskelig å skille mellom urineringsproblemer og vanskeligheter med avføring. Men katter inntar en mer oppreist stilling når den skal ha avføring, enn når den skal urinere.
Så ved å observere holdningen, kan det gjøre det enklere å avgjøre hva katten forsøker å gjøre.

*Urinblære kreft
Tumorer er svært sjeldne hos katter der.

*Upassende urinasjon /markering.
Katter er territoriale og en av måtene deres for å tegne opp deres territorium, er å markere /urinere på utsiden av kattedoen og alle andre steder.
Det er dermed også vanskelig å skille mellom markering/adferd og FIC, dersom det i tillegg ha vært endringer i boligen.


Husk alltid å kontakte veterinæren din dersom du selv har problemer med å følge anvisninger og anbefalninger fra de, eller dersom kattens helse plutselig blir dårligere under behandlingen.

 

Add a comment:

Leave a comment:
 • This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Comments

Add a comment