Blogg

 

Allergi og Astma

Posted on

0 Comments

Bengalkatt , astma og allergi


Når det kommer til bengalkatt og allergikere/ astmatikere, så er det delte meninger og erfaringer om hvorvidt bengalkatten er ''allergivennlig''.
Man kan på ingen måte garantere eller kalle kattene for allergi- / astmavennlige, siden det er svært individuelt hvordan mennesker reagerer på de ulike kattene og katterasene.
Men det finnes mange allergikere/ astmatikere som ser ut til å tåle denne katterasen i mye større grad enn andre katter.
Noen kan leve med de helt symptomfrie, noen får moderate plager, mens andre får fullt utslag -noe som umuliggjør det å ha bengalkatt i sitt hus.
Dette er viktig å tenke over før anskaffelse av bengalkatt, for å hindre unødvendige plager for menneskene i huset og også for kattene ved omstilling og flytting fra hjem til hjem.
Jeg anbefaler allergikere og astmatikere å besøke bengalkatt-oppdrettere før kjøp.

Det er uvisst om hvorfor det er slik at mange allergikere tåler denne rasen godt, men det at bengalene generelt sett ikke har underlagspels, har kort og glatt pels og  røyter lite, KAN spille særlig rolle.
Enkelt fortalt, så har kattehårene en tendens til å 'klistre' seg til det meste i ett kattehjem, det i større grad enn pelshår fra andre dyr og med disse medfølger det gjerne den normale middavføringen som allergikere oftest reagerer på. Kattehårene er vanskelige å få fjernet helt ved vanlig rengjøring.


Vasking / bading av katten reduserer betydelig  røyting, midden og middavføring og kan i visse tilfeller benyttes med hell  mot moderat allergi/astma.
Men må her skrive seg  bak øret, at selv om bengalrasen er kjent for å være glad i og fascinert av vann, så er det ikke alle som er fornøyde med å bade.
I enkelte tilfeller der katten ikke ser ut til å ha godt av hyppig bading eller er veldig redd, kan man ikke belage seg på å beholde katten dersom man reagerer sterkt allergisk,
Og bading vil betone seg som et mareritt for katten og anbefales ikke.

Det finnes også et middel man kan benytte til å kapsle inn allergenene, Petal Cleanse.
Også her er det forskjellige erfaringer, men langt flere har lykkes i å bli kvitt sine plager ved å benytte middelet og jeg selv kan anbefale det på det varmeste.
Middelet påføres katten med en fuktig klut over hele kroppen, og man lar det tørke i kattens pels. Dette gjøres hver 14.dag.
Positive erfaring med Petal Cleanse:
Jungelpatruljen
FOD (pdf-fil)
Bengalkattforum

I vårt hus har vi en allergiker, dette fikk vi i aller høyeste grad erfare da vi hadde en annen type katt i huset.
Det var snufsing, nysing og kløing og resultatet ble at vi desverre var nødt til å fjerne katten til sist.
Vi er begge katteelskere og ville helst ikke gi opp tanken på å ha disse flotte dyrene sammen med oss, med det første.
Vi visste fra før at bengalkatten ofte var omtalt som allergivennlig og bestemte oss derfor for å gi den et forsøk.
Etter en tid helt uten katt, besøkte vi først et bengaloppdrett og tilbragte flere timer i kattehuset sammen med deres voksne, fertile hunn- og hannkatter, samt to bengalkull.
Det viste seg at det ikke utløste noen reaksjoner, til alles lettelse.
Ikke et nys ble utløst og heller ingen kløing.
Like etter besøkte vi to oppdrettere til, dette med samme resultat -ingen reaksjoner.
Vi bestemte oss derfor for å kjøpe vår første bengaljente og det har gått over all forventning.

Men her bør nevnes at vi begynte med et stramt regimè, der katten (og senere ..kattene) ble badet hver uke, vi brukte (og bruker fortsatt) Petal C.
Vi benytter støvsuger med vannfilter for å være sikre på at kattehår og middstøv ikke får sjansen til å fly ut av filteret under støvsuging, og vi støvsuger fortsatt hyppig.
Vi har innredet med skinnsofa, og er uten gulvtepper for å redusere overflater som kattehårene gjerne henger godt fast i.
Vi benytter panelgardiner som henger litt over gulvflaten, for at de ikke skal samle kattehår og middavføring.
Panelgardinene i seg selv er ikke dandert i bølger og gir derfor noe mindre mulighet for å oppsamling av ''forurensing''.
(hvorvidt det er særlig virkningsfullt, er nok et annet spm)
Vi har også forsøkt å holde en moderat stil i hjemmet, uten for mange pyntegjenstander som kan samle støv og kattehår.
Og kattene hadde i begynnelsen ikke tilgang til soverom som allergikeren benytter, men vi kjører ikke stramt regimè i samme grad nå lenger, dette pga fraværende allergiske reaksjoner.
Kattene er i tillegg mye ute i løpet av dagen, da i bånd selvfølgelig, slik at de leker og raser av seg mye ute og dermed reduseres også kattehårene og oppvirvling av hår og støv fra våre gulv.
Det er vel greit å nevne her at ''vår allergiker og astmatiker'' har halvert sin grad av allergi - fra klassifiering sterk katteallergi til moderat/ lite katteallergi , og har hatt en forbedring på pusteprøvene med hele 90 %, resultatet er påvist av spesialist -fra å være kattefritt hjem til ETTER at kattene kom i hus.


Add a comment:

Leave a comment:
  • This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Comments

Add a comment