Type

 

Type

 

Opprinnelig skrevet av Anita H. Engebakken ved Kimburu
Endret/redigert: Laila S. Johansen ved Spartacus
Bilder: Spartacus bengalkatter av eget oppdrett

Mønsteret til bengalen kan man kalle det katten er ”malt” med. Det man ”maler” mønsteret på, er typen.
Typen er MINST like viktig for det rette utseendet som det mønster og farge er, i min mening er det viktigere.
  Dersom du tenker deg at katten er helt svart så ville du ikke sett forskjell på en bengal med et godt mønster
(som i svart tilstand ikke lenger er der) og en huskatt hvis det ikke var for typen.  

Bengalen skal ha et relativt lite hode, sammenlignet med andre katteraser. Hodet skal være  lengre enn det er bredt. Det skal ikke se kort ut, men heller ikke langt som en orientalsk katt sitt. Hodet skal være en bred modifisert kile, og ha avrundede konturer. Nesen er bred med puffet neselær, og værhårsputene er tydelige, men det skal ikke være noen ”pinch” mellom værhårsputene og hodet ellers.  Kinnbeinene er høye og markante. Øynene er store og ovale eller nesten runde. Ørene skal ideelt sett være små, rundede og brede ved basen. Formen og settingen på ørene er nesten like viktig som deres størrelse. Ørene skal være brede ved basen og sitte like mye på siden av hodet som på toppen av hodet og følge konturene av hodet.  Det er også viktig for bengalens uttrykk at den har en fast hake. I profil må underkjeven ligge på den samme vertikale linje som overkjeven.

Bengalen har muskuløse bein. Potene er store og runde, gjerne med kraftige og godt synlige knoker "knuckled feet". Bakbeinene noe lengre enn forbeinene. Dette forsterker inntrykket av de rullende skuldrene som gir katten en veldig listende gange, som en av de store kattedyrene på jakt. Andre bengaler har en gange som minner mer om de små ville kattedyrene, mens andre igjen ikke rører seg på noe annet sett enn en vanlig huskatt. Ryggen er lang og rett, bakparten er sterk og muskuløs. Halen er tykk, av medium lengde og skal bæres lavt. Dette får ryggen til å virke ennå lengre.

Det totale inntrykk av en bengal er at det er en medium til stor, atletisk og muskuløs katt med en overraskende lang kropp.  En kombinasjon av  kontrollert styrke, naturlig skjønnhet og eleganse. 

 dijo